Χαρτί

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015, το 2011 ανακυκλώθηκαν περίπου 593.826 τόνοι χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε. Το ανακυκλώσιμο χαρτί χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων χάρτινων προϊόντων, σώζοντας δέντρα και εξοικονομώντας άλλους φυσικούς πόρους. Προσοχή! Ελέξτε το είδος του χαρτιού που δέχεται κάθε πρόγραμμα ανακύκλωσης (π.χ. απλό χαρτί, βιβλία, περιοδικά, χάρτινες συσκευασίες, κτλ). Όταν πηγαίνετε για ψώνια, αναζητήστε προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο χαρτί.

Μπαταρίες

Οι περισσότερες μπαταρίες περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο και νικέλιο. Επομένως, δεν επιτρέπεται να απορρίπτονται μαζί με τα κοινά σκουπίδια. Η ανακύκλωση είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τις μπαταρίες.

  • Οι μπαταρίες αυτοκινήτου μπορούν να επιστραφούν σχεδόν σε όλα τα καταστήματα τα οποία πωλούν μπαταρίες αυτοκινήτου. Ο μόλυβδος και το πλαστικό μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νέων προϊόντων. Το 99% των μπαταριών αυτοκινήτου ανακυκλώνονται.
  • Οι μπαταρίες ξηρού τύπου χρησιμοποιούνται σε μία μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών συσκευών. Περιλαμβάνουν αλκαλικές, λιθίου (σχήμα: νόμισμα, κουμπί, τύπος: επαναφορτιζόμενη), οξειδίου του υδραργύρου (σχήμα: κουμπί, κυλινδρικές και ορθογώνιες) μπαταρίες. Αναζητήστε κάδους ανακύκλωσης σε επιλεγμένα καταστήματα.

Πλαστικά

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015, το 2011 ανακυκλώθηκαν περίπου 68.530 τόνοι πλαστικού που χρησιμοποιήθηκε. Μερικά είδη πλαστικού ανακυκλώνονται περισσότερο από άλλα. Τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δέχονται μόνο ορισμένους τύπους πλαστικού. Αναζητήστε προϊόντα τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο πλαστικό ως πρώτη ύλη.

Τι σημαίνουν όμως τα σύμβολα (PET, HDPE, Vinyl, LDPE, PP, PS, ΑΛΛΟ) στο κάτω μέρος των πλαστικών μπουκαλιών και συσκευασιών; Αυτά τα σύμβολα δημιουργήθηκαν από τους κατασκευαστές πλαστικών με σκοπό να βοηθήσουν τον απλό άνθρωπο να ταυτοποιήσει το είδος της πλαστικής ρητίνης που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της κάθε συσκευασίας.  Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο/α είδος/η συσκευασίας είναι αποδεκτό/ά από το τοπικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ο αριθμός ρητίνης περιέχεται σε ένα τρίγωνο, πανομοιότυπο με το σύμβολο της ανακύκλωσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να περισυλλεγεί από τις μονάδες ανακύκλωσης της περιοχής σας.

Κωδικός Ταυτοποίησης Ρητίνης

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

Τύπος Ρητίνης

PET

HDPE

Vinyl

LDPE

PP

PS

ΑΛΛΟ

Γυαλί

Το γυαλί, ειδικά οι γυάλινες συσκευασίες τροφίμων και ποτών, μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά.  Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015, το 2011 ανακυκλώθηκαν περίπου 43.150 τόνοι γυαλιού που χρησιμοποιήθηκε. Η κατασκευή καινούργιου γυαλιού από ανακυκλώσιμο γυαλί κοστίζει πολύ λιγότερο από αυτήν με πρώτες ύλες. Τα περισσότερα προγράμματα ανακύκλωσης δέχονται διαφορετικούς τύπους και χρώματα γυαλιού μαζί, τα οποία ταξινομούνται κατάλληλα στις εγκαταστάσεις διαλογής. Ελέγξτε εάν το τοπικό πρόγραμμα ανακύκλωσης δεχεται όλα τα  είδη γυαλιού μαζί ή αν χρειάζεται να τα ταξινομείτε σε διαφορετικούς κάδους.