Το κομπόστ είναι οργανικό υλικό που μπορεί να προστεθεί στο έδαφος ως λίπασμα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των φυτών. Τα υπολείμματα τροφών αποτελούν το 20 με 30% των οικιακών απορριμμάτων τα οποία θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν. Η διαδικασία θα είχε ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα απορρίματα να μην καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, όπου θα καταλάμβαναν μεγάλο χώρο και θα απελευθέρωναν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Τι μπορούμε να κομποστοποιήσουμε:
- Φρούτα και λαχανικά
- Τσόφλια αυγών
- Κατακάθια και φίλτρα καφέ
- Κελύφη ξηρών καρπών
- Φακελάκια τσαγιού
- Τεμαχισμένη εφημερίδα
- Χαρτόνι
- Χαρτί
- Κομμένο γρασίδι
- Φύλλα
- Σανό και άχυρα
- Πριονίδι
- Ροκανίδια
- Βαμβακερά και μάλλινα κουρέλια
- Στάχτη από το τζάκι
Τι δεν μπορούμε να κομποστοποιήσουμε:
- Μαύρα φύλλα και κλαδιά καρυδιάς
- Γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά
- "Ασθενή" φυτά
- Λίπη, λάρδί και διάφορα έλαια
- Οστά από κρέας ή ψάρι
- Απορρίμματα κατοικίδιων ζώων
Πλεονεκτήματα της κομποστοποπίησης
- Εμπλουτίζει το έδαφος, βοηθώντας να διατηρήσει την υγρασία και στην καταστολή των ασθενειών και παρασίτων του.
- Μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα.
- Ενθαρρύνει την παραγωγή των οφέλιμων βακτηρίων και μυκήτων που διασπούν την οργανική ύλη σε χούμους, ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
- Μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής.