Ανακύκλωσε, Επαναχρησιμοποίησε, Μείωσε

(Recycle, Reuse, Reduce)

Η υπερκατανάλωση και τα απορρίμματα τα οποία δημιουργεί, είναι ένα αναπτυσσόμενο πρόβλημα για την σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο ανακυκλώνουμε όλο και περισσότερο, αλλά ο ρυθμός παραγωγής απορριμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο είμαστε όλοι συνένοχοι, αλλα πολύ λιγότεροι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην λύση του – Μικρότερη κατανάλωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Μείωση Απορριμμάτων

Ότι καταναλώνουμε και η συσκευασία με την οποία έρχονται μαζί, δημιουργούν ένα τεράστιο όγκο απορριμμάτων. Υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό παράγει πάνω από ένα τόνο απορριμμάτων ετησίως! Μόνο ένα κιλό αλουμινίου παράγει περισσότερα από 15 κιλά αερίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για το φαινομένου του θερμοκηπίου. Συγκριτικά, η παραγωγή 100 τούβλων οικοδομής δημιουργεί περίπου 30 κιλά αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μερικά πρώτα εύκολα βήματα έτσι ώστε να μειώσουμε τα απορρίμματα είναι:

 1. Αγοράστε τα προϊόντα και όχι την συσκευασία. Μην αγοράζεται προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν υπερβολικά υλικά συσκευασίας.
 2. Μην χρησιμοποιείτε σακούλες μιας χρήσης. Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των τσαντών μιας χρήσης στα ψώνια σας και αντικαταστήστε τες με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Για τις φορές, που απλά το ξεχάσατε και χρησιμοποιήσατε σακούλες μιας χρήσης, πριν τις πετάξετε προσπαθήστε να τις χρησιμοποιήσετε όσο περισσότερο γίνεται.

Τρόποι για να είστε περισσότερο αποτελεσματικοί:

 1. Ανακυκλώστε όλα τα πιθανά υλικά. Ενημερωθείτε από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κρατική περιβαλλοντική αρχή τι υλικά και που μπορείτε να τα ανακυκλώσετε. Μόνο η ανακύκλωση χαρτιού και συσκευασιών μειώνει τα απορρίμματα στους χώρους υγειονομικής ταφής πάνω από 27%. Υπάρχουν, επίσης, προγράμματα συλλογής ηλεκτρονικών απορριμάτων (π.χ. παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ψυγεία), χημικών αποβλήτων και μπαταριών.
 2. Αγοράστε και χρησιμοποιείστε Ανακυκλώσιμα προϊόντα.

Πρακτικοί τρόποι που μπορείτε να Μειώσετε, Επαναχρησιμοποιήσετε και Ανακυκλώσετε

Μείωση:

 • Αγοράστε προϊόντα με την μικρότερη δυνατή συσκευασία και ανακυκλώστε κάθε δυνατό είδος συσκευασίας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα καλάθι, σακίδιο πλάτης, ένα κουτί ή μία επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα για τα ψώνια σας αντί για πλαστικές.

Επαναχρησιμοποίηση:

 • Επαναχρησιμοποίηστε τις πλαστικές τσάντες και αναζητήστε προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
 • Επιλέξτε υλικά επαναχρησιμοποιούμενα και μακράς διάρκειας αντί αναλώσιμων.
 • Μεταφέρετε το δικό σας μπουκαλάκι νερό ή επαναχρησιμοποιείστε μπουκάλια νερού.

Ανακύκλωση:

 • Αγοράστε προϊόντα κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά ή προϊόντα με ανακυκλώσιμη ή επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία.
 • Αποφύγετε τις συσκευασίες οι οποίες είναι φτιαγμένες από περισσότερα του ενός υλικά τα οποία δεν μπορούν να διαχωριστούν ή δεν μπορούμε να τις πετάξουμε στους κάδους ανακύκλωσης (π.χ. χάρτινες συσκευασίες οι οποίες έχουν ένα λεπτό φύλλο πλαστικού στην επιφάνειά τους).

Απλά βάζοντας την ανακύκλωση όσο περισσότερο μπορείτε στην καθημερινότητά σας και ικανοποιώντας τις καταναλωτικές σας ανάγκες ευσυνείδητα, μπορείτε να κάνετε  μία πραγματική διαφορά στο περιβάλλον και το μέλλον του κόσμου μας. Ξεκινήστε τώρα για ένα πιο καθαρό και υγιές αύριο.