Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται διάφορα σήματα, τα οποία θα βρείτε πάνω στα προϊόντα και θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ποια από αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν και ποια προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Το σύμβολο αυτό αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά.

Το σύμβολο αυτό αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Το ποσοστό που αναγράφεται στο εσωτερικό, είναι το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού, που περιέχεται στο προϊόν.

Το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείται, κυρίως, στις ΗΠΑ, και δείχνει πως το προϊόν, στο οποίο υπάρχει, έχει παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Green Pot: Το σύμβολο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. Είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει, σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει, οικονομικά, για την ανακύκλωση του προϊόντος. Εφεξής, δεν θα είναι αναγκαία η σήμανση, στα προϊόντα, όσων συμμετέχουν, στα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Το σύμβολο υπάρχει, σε γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια, βάζα κ.τ.λ.) και προτρέπει στην ανακύκλωσή τους: «Παρακαλούμε πετάξτε το, μετά τη χρήση, σε κάδο συλλογής γυαλιού».

Το σύμβολο αυτό δε συνδέεται με την ανακύκλωση, αλλά είναι μια υπενθύμιση για υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι απορρίπτουν το προϊόν με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Όταν υπάρχει το σύμβολο αυτό σε ένα προϊόν, σημαίνει ότι κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

Το προϊόν με αυτό το σύμβολο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο ατσάλι, που μπορεί να ανακυκλωθεί, ξανά.

Το σήμα αυτό σημαίνει: «Μην το πετάτε μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Πετάξτε το με προσοχή.»

Αναφέρεται στον τύπο του πλαστικού που ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια PET ή πολυαιθυλενίου χρησιμοποιούνται για συσκευασία νερού, αναψυκτικών και ανακυκλώνονται εύκολα.

Το σύμβολο HDPE (υψηλής περιεκτικότητας πολυαιθυλένιο) συναντάται σε συσκευασίες καθαριστικών, σακούλες απορριμμάτων, χυμούς και σημαίνει ότι το πλαστικό ανακυκλώνεται.

Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) έχει αντικατασταθεί από το PET στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιείται συνήθως σε καλώδια και σωληνώσεις. Ανακυκλώνεται πιο δύσκολα από τα υπόλοιπα, ενώ η καύση του απελευθερώνει τοξικές ουσίες.

Αναφέρεται σε πλαστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυλένιο, όπως είναι οι σακούλες τροφίμων και οι πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ και καταστημάτων.

Είναι πιο συνηθισμένο στα καλαμάκια, τα πώματα μπουκαλιών, μπουκάλια σαλτσών και κάποια ιατρικά σιρόπια. Το PP (πολυπροπυλένιο) ανακυκλώνεται.

Το PS (πολυστυρένιο) είναι το υλικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά είδη μιας χρήσης (ποτήρια, πιάτα κλπ), σε θήκες CD-DVD και ανακυκλώνεται.

Αναφέρεται στην κατηγορία πλαστικών που δεν κατατάσσονται στις προηγούμενες και συνήθως χρησιμοποιείται σε γυαλιά ηλίου, θήκες υπολογιστών και μεγάλες μπουκάλες νερού.

European Ecolabel: Σύμβολο που αποδεικνύει πως το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Συναντάται σε χαρτί ή προϊόντα ξύλου και σημαίνει ότι το ξύλο προέρχεται, από δάση που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές του FSC.

Χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και σημαίνει ότι μπορεί να ανακυκλωθεί ξεχωριστά.

Ο Μπλε Άγγελος είναι γερμανικό οικολογικό σήμα που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού για να δείξει ότι τα προϊόντα παράγονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.