Η έννοια της μείωσης του τι παράγεται και τι καταναλώνεται είναι απαραίτητη στην ιεράρχηση απορριμμάτων. Η λογική πίσω από αυτή την έννοια είναι εύκολα αντιληπτή – όσο λιγότερα απορρίμματα υπάρχουν, τόσο λιγότερα απορρίμματα προορίζονται είτε για να ανακυκλωθούν είτε για να επαναχρησιμοποιηθούν. Η διεργασία της μείωσης ξεκινάει από την εξέταση του τι χρησιμοποιούμε και για ποιο σκοπό. Υπάρχουν τρία απλά βήματα για να αξιολογηθεί η αξία μείωσης ενός προϊόντος ή διεργασίας:

  1. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό; Χρησιμοποιώντας αντικείμενα με πολλαπλές χρήσεις είναι απαραίτητο για την έναρξη της μείωσης. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα μπρίκι και μία μηχανή παρασκευής cappuccino. Και τα δύο κάνουν σαφώς διαφορετικά πράγματα. Μπορείτε όμως να αγοράσετε ένα μπρίκι το οποίο έχει ένα εξάρτημα ατμού και το οποίο θα μπορούσε να κάνει και τα δύο πράγματα. Η αγορά του ενός αντικειμένου σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε και τα δύο. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ποσότητα της παραγωγής και η ποσότητα απορριμμάτων συσκευασίας τα οποία παράγονται.
  2. Υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να γίνει; Πάρα πολλά από τα απορρίμματά μας προέρχονται από υλικά τα οποία θεωρούνται “αναλώσιμα”. Όχι με την έννοια ότι χρησιμοποιείτε κάτι μία φορά και μετά το πετάτε. Αυτό μπορεί στην πραγματικοτητα να είναι ένα είδος υπευθυνότητας απένατι στο περιβάλλον όταν αναφερόμαστε σε ιατρικά προϊόντα. Με την έννοια αυτή αναλώσιμα σημαίνει εάν έχει κάποιο νόημα ή σκοπό αυτό που σου επιτρέπει το συγκεκριμένο προϊόν να κάνεις.
  3. Είναι το συγκεκριμένο προϊόν μέρος από κάτι το οποίο χρειάζεται να κάνεις ή θέλεις να κάνεις στη ζωή σου; Υπάρχει ένα όριο σε αυτά τα οποία χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένος στη ζωή σου. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν πιθανότητες να χρειαστείς ένα αυτοκίνητο το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίσει μία ανεμοθύελλα στην έρημο. Με την αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου ενθαρρύνετε την παραγωγή, σπαταλάτε τους πόρους σας και δημιουργούνται περισσότερα παραγόμενα απορρίμματα από αυτά τα οποία μπορείτε να φανταστείτε. Βεβαιωθείτε ότι οι καταναλωτικές σας ανάγκες συμβαδίζουν με τις πραγματικές σας αναγκες στην ζωή.